Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

«Μεταλλαγμένες» πεταλούδες στη Φουκουσίμα


Μεταλλάξεις παρουσιάζουν οι πεταλούδες και οι δύο επόμενες γενιές τους γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, εξαιτίας της ραδιενέργειας, όπως ανακάλυψαν ιάπωνες επιστήμονες.
Περίπου το 12% των μικρών μπλε πεταλούδων της οικογένειας των λυκαινιδών που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια τον Μάρτιο του 2011 παρουσίασαν ανωμαλίες ειδικά στα φτερά και δυσμορφίες στα μάτια, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Τα έντομα που αιχμαλωτίστηκαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι τον Μάιο, δύο μήνες μετά το δυστύχημα, μεγάλωσαν στο εργαστήριο για να αναπαραχθούν.
Το 18% της επόμενης γενιάς παρουσίασε παρόμοια προβλήματα, υπογραμμίζει ο Τζότζι Οτάκι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ριουκίου στην Οκινάουα.
Το ποσοστό αυξήθηκε ακόμα περισσότερο (34%) για την τρίτη γενιά, αν και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια υγιή πεταλούδα για την αναπαραγωγή τους.
Έξι μήνες μετά την καταστροφή, μια νέα γενιά πεταλούδων, που οι επιστήμονες συνέλεξαν κοντά στην Φουκουσίμα, παρουσίασε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό μεταλλάξεων, της τάξης του52%.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η ραδιενέργεια από την Φουκουσίμα κατέστρεψε τις γενιές των πεταλούδων», υπογράμμισε ο Οτάκι.
Ο ίδιος πάντως τόνισε πως οι γενετικές ανωμαλίες που εντοπίστηκαν στις πεταλούδες δεν έχουν εμφανιστεί σε άλλα ζώα, ούτε φυσικά στους ανθρώπους.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports της επιθεώρησης Nature.


Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ευχάριστη έκπληξη...!!!!


Φίλοι Συνάδελφοι Μελισσοκόμοι,
Σήμερα έλαβα ένα μήνυμα από την ANEL που μου γνωστοποιούσε ότι δημιούργησε για μας, μια καινούργια υπηρεσία και πρωτοποριακή θα μπορούσα να ισχυριστώ.
Σύμφωνα με το e-mail της, έχει επιλέξει 18 κυψέλες δείκτες, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και αντλεί στοιχεία τόσο μετεωρολογικά όσο και την αυξομείωση του βάρους των δεικτών.
Τα πρωτογενή στοιχεία έχουν ροή σε καθημερινή βάση και επεξεργασία από το server του συστήματος. Έτσι κάποιος που παρακολουθεί το συγκεκριμένο site θα μπορεί να ξέρει που γίνεται μελιτοσυλλογή, πότε άρχισε και ποια πιθανή διάρκεια θα έχει, σε σχέση με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
Έριξα μια γρήγορη ματιά και ενθουσιάστηκα. Διαπίστωσα ότι έχει και κάποιο αρχειακό υλικό 2-3 μηνών. Νομίζω ότι ήταν κάτι που χρειαζόταν και μας έλλειπε. Πιστεύω με τον εμπλουτισμό του, σε δεδομένα 2-3 χρόνων θα γίνει ένα δυναμικό εργαλείο, στα χέρια του κάθε επαγγελματία μελισσοκόμου.
Θα μηδενισθούν άσκοπες μετακινήσεις και η είσοδος στη κάθε νομή θα γίνεται στο κατάλληλο χρόνο.

Ενθουσιασμένος από το ανεπάντεχο και ευχάριστο νέο, μέσα στη γενική καταχνιά του τοπίου, αποφάσισα ότι άμεσα έπρεπε να σας ενημερώσω.