Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΙΑ ΤΟ 2013


Υ.Γ. ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΚΛΟΠΗ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ

Φίλοι αναγνώστες,
ζητώ την αμέριστη κατανόησή σας γι αυτή την ανάρτηση. Δεν είναι στις προθέσεις μου, να χαλάσω τον εορταστικό τόνο των ημερών. Όμως «βρέθηκα εκτός εαυτού» διαβάζοντας την είδηση σε blog συναδέλφου και αφορούσε κλοπή μελισσοσμηνών αυτές τις Άγιες Μέρες και μάλιστα σχετικά κοντά στη περιοχή μου. Έκρινα λοιπόν σκόπιμο να κάνω αναδημοσίευση, μήπως συμβάλω και εγώ στην ανεύρεση του υπαιτίου.


"Στις 23/12 ξημερώματα μου έκλεψαν 9 μελισσοσμήνη μαζί με τις κυψέλες από την περιοχή Καλλιθέα Πατρών.
Οι κυψέλες είναι όλες καινούριες, φετινές, πυροσφραγισμένες με κωδικό EL13/1057. Πρόκειται για 4 μπλε, 3 κίτρινες, 1 γκρι, 1 λευκή, όλα τα καπάκια λευκά και οι πάτοι πισσαρισμένοι.
Οι 8 είναι αριθμημένες με μαύρα νούμερα και φέρουν τα αρχικά ΣΓ. Ζητάω την βοήθεια των συναδέλφων ντόπιων ή μη για τον εντοπισμό τους και την τιμωρία του δράστη.
Επικοινωνήστε με μήνυμα εδώ ή στο κινητό 6980817910.
Ευχαριστώ."

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν μόλις μας τσιμπήσουν;


Θα παρακαλούσα τους συναδέλφους να είναι επιεικείς και ανεκτικοί σ αυτή την ανάρτηση επειδή μου ζητήθηκε από αρκετούς αναγνώστες να κάνω τη σχετική αναφορά. Έτσι λοιπόν αναφερόμενος σε μη ειδικούς θα χρησιμοποιήσω όσο πιο απλή γλώσσα μπορώ.
Το ξέρατε ότι οι μέλισσες όταν μας τσιμπάνε πεθαίνουν; ...
Ναι, αυτό ισχύει μόνο για τη μέλισσα σε σχέση με τα υπόλοιπα γνωστά έντομα! Γιατί όμως πεθαίνουν μετά το τσίμπημα; Δείτε, είναι φοβερό! Ξαφνικά, μία μέλισσα κάθεται επάνω στο χέρι μας και πάνω στον πανικό μας... τσουπ, μας τσιμπάει!
Γιατί; Συμβαίνει μόνο με τις θηλυκές μέλισσες, όταν οι ίδιες βρεθούν σε κίνδυνο, δηλαδή, θεωρούν τη ζωή τους τελειωμένη ή θεωρούν ότι κινδυνεύει η φωλιά (κυψέλη) τους. Οι αρσενικές μέλισσες, οι κηφήνες, δεν έχουν τη δυνατότητα να τσιμπάνε. Αυτό που αποκαλούμε κεντρί, στην πραγματικότητα δεν έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σαν κεντρί. Τουλάχιστον δεν είναι αυτή η κύρια λειτουργία του.
Τι είναι το κεντρί;

Το κεντρί, είναι μια «συσκευή» που προοριζόταν για να παράγει αυγά και έχει αναπτυχθεί σε ατελή μορφή! Συνδέεται με έναν αδένα που περιέχει δηλητήριο μέσα στην κοιλιά της μέλισσας, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο και να προκαλέσει ένα επίπονο τσίμπημα!
Η βασίλισσα, ως γένους θηλυκού, έχει και δηλητήριο και διαφορετικής υφής κεντρί, το οποίο είναι πολύ πιο μαλακό και μπορεί να το χρησιμοποιεί πολλές φορές. Το χρησιμοποιεί όμως μόνο εναντίον άλλης βασίλισσας. Ποτέ δεν έχει αναφερθεί από μελισσοκόμο τσίμπημα βασίλισσας.
Η διαφορά στο κεντρί της βασίλισσας, από των άλλων (ατελώς θηλυκών) μελισσών είναι ότι της βασίλισσας όπως αναφέραμε είναι ότι είναι μαλακό και δεν χρησιμοποιείται πουθενά εκτός από άλλη βασίλισσα, ενώ των (ατελώς θηλυκών) έχει "αγκιστροειδή αγκάθια", οπότε, αν μπει στο δέρμα του όποιου θύματος, δεν μπορεί να το τραβήξει πάλι έξω! Έτσι λοιπόν το κεντρί αγκιστρώνει μέσα στο σώμα του εχθρού της και είναι αδύνατο να βγει!
Τι συμβαίνει όταν η μέλισσα μας τσιμπάει...

Όταν η μέλισσα προσπαθήσει να φύγει μετά από το τσίμπημα, το κεντρί αποχωρίζεται από την κοιλιά της μαζί με τον αδένα που έχει το δηλητήριο και ένα μέρος του πεπτικού της συστήματος, φοβερό! Τα νεύρα του δηλητηριώδους αδένα συνεχίζουν να ρίχνουν δηλητήριο για 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα έχει φύγει η μέλισσα. Έτσι το δηλητήριο εισέρχεται βαθιά μέσα στην πληγή, προκαλώντας τη μέγιστη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Η μέλισσα όμως, δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης. Έχοντας χάσει ζωτικής σημασίας όργανα, μετά από λίγη ώρα πεθαίνει!
Γνωρίζοντας αυτή τη συμπεριφορά του εντόμου για να περιορίσουμε τη δράση του δηλητηρίου πρέπει, πρώτον αν είναι δυνατόν άμεσα να αφαιρέσουμε το κεντρί, ώστε να περιορίσουμε την έκχυση δηλητηρίου και δεύτερον να μην τρίβουμε το σημείο του δείγματος γιατί με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε την κυκλοφορία του δηλητηρίου στους ιστούς.

Είναι ένα πολύ περίεργο αμυντικό όπλο, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο αν η μέλισσα θυσιάσει την ίδια της τη ζωή! Ουσιαστικά είναι μια πράξη αυτοκτονίας από την πλευρά της μέλισσας. Αν η κάθε μέλισσα ζούσε για τον εαυτό της, δεν θα ήταν και πολύ έξυπνος τρόπος άμυνας, αλλά οι μέλισσες ζουν για την φωλιά τους και όχι για τον εαυτό τους, αυτό θα πει ομαδικότητα!!!
Ο πραγματικός σκοπός δηλαδή δεν είναι να μας επιτεθούν αν για παράδειγμα τις χτυπήσουμε με μια εφημερίδα, αλλά να προστατεύσουν τη φωλιά τους από τους εχθρούς της. Συνεπώς το κεντρί της μέλισσας δεν είναι επιθετικό όπλο αλλά αμυντικό. Και όχι αυτοάμυνας αλλά άμυνας για τη φωλιά. Και χρησιμοποιείται για να διασφαλίσουν την ύπαρξη του είδους.
Για να μην μας τσιμπάνε οι μέλισσες...Για να μην μας τσιμπάνε οι μέλισσες, μπορούμε να κάνουμε κάτι πάρα πολύ απλό!
Όταν μία μέλισσα καθίσει επάνω μας, πολύ απλά, δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε! Πολλές φορές ο πανικός που δημιουργείται σε μας, κάνουμε τη μέλισσα να νιώσει απειλή, με αποτέλεσμα να μας τσιμπήσει! Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να μην αντιδράσουμε καθόλου! Θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, και να περιμένουμε να φύγει ή με ψυχραιμία να την απομακρύνουμε.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΣΜΗΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ


Παραθέτω τα άρθρα του Αστικού Κώδικα που διέπουν τη σμηνουργία και το χειρισμό των σμηνών μετά την ανεύρεσή τους
ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΟΣ
Είδος: ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
ΦΕΚ: Α 164 19841024
Τέθηκε σε ισχύ: 23.02.1946

Άρθρο: 1078
Ημ/νία: 23.02.1946
Ημ/νία Ισχύος: 23.02.1946
Περιγραφή του όρου θησαυρού: ΣΜΗΝΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Τίτλος άρθρου
Σμήνος από μέλισσες
Λήμματα
ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ, ΣΜΗΝΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Κείμενο Άρθρου
Σμήνος από μέλισσες που αποδήμησε γίνεται αδέσποτο, αν ο κύριός του δεν πάρει μέτρα, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, για την καταδίωξή του.

Άρθρο: 1079
Ημ/νία: 23.02.1946
Ημ/νία Ισχύος: 23.02.1946
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΣΜΗΝΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Λήμματα
ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ, ΣΜΗΝΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΥΡΙΟΥ
Σχόλια
Επειδή η άνω τελεία δεν καταχωρείται στο τέλος του εδ α τίθεται τελεία και ση συνέχεια κεφαλαίο Ε σε αντίθεση με το επίσημο κείμενο.
Κείμενο Άρθρου
Ο κύριος του σμήνους έχει δικαίωμα να το καταδιώξει και να το συλλάβει μέσα σε ξένο ακίνητο, και αν ακόμη μπήκε σε ξένη άδεια κυψέλη. Έχει όμως υποχρέωση να επανορθώσει τη σχετική ζημία.

Άρθρο: 1080
Ημ/νία: 23.02.1946
Ημ/νία Ισχύος: 23.02.1946
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΣΜΗΝΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Λήμματα
ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ, ΣΜΗΝΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΜΗΝΟΥΣ
Κείμενο Άρθρου
Αν σμήνη από μέλισσες περισσότερων κυρίων αποδήμησαν και αναμίχθηκαν, οι κύριοι που καταδίωξαν τα σμήνη τους γίνονται συγκύριοι του ενιαίου σμήνους που συνέλαβαν. Οι μερίδες τους ορίζονται από τον αριθμό των σμηνών που καταδιώχτηκαν.

ΠΗΓΗ: "ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ" ΤΡΑΠΕΖΑ  ΝΟΜΙΚΩΝ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ  ΔΣΑ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΗΣΗ ΟΞΑΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΪΚΗΣ ΑΚΑΡΙΑΣΗΣ


Παραθέτω την επιστημονική ανακοίνωση του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε έτσι όπως είχε αναρτηθεί στο melinet, με σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων και να σταματήσουν οι αυτοσχεδιασμοί κάποιων.


Χρήση του Οξαλικού Οξέος στην αντιμετώπιση της Βαρροϊκής Ακαρίασης


Επιστημονικός Υπεύθυνος: Φανή Χατζήνα, Ερευνήτρια Γ’,
Υπεύθυνο Ίδρυμα: Ινστιτούτο Μελισσοκομίας , ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε
Συνεργαζόμενο ίδρυμα: Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.)
Χρηματοδότηση: ΚΑΝ 797/04 ΕΚ: 2005-2007



Δραστική ουσία: Για τους περισσότερους πειραματισμούς χρησιμοποιήθηκε δι-ένυδρο Οξαλικό Οξύ, συσκευασμένο, (C2H2O4*2H20) με μοριακό βάρος 126,07 g/mol. Η καθαρότητά του σε Οξαλικό οξύ είναι 71,5%. Σε έναν μόνο πειραματισμό χρησιμοποιήθηκε χύμα Ο.Ο. με καθαρότητα 99,6%.


Στόχοι προγράμματος:
Η μέτρηση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου διαβροχής και άλλων εναλλακτικών μεθόδων εναντίον του βαρρόα σε συνθήκες ύπαρξης αλλά και απουσίας γόνου. Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές περιοχές στις οποίες τα μελίσσια διατηρούν γόνο και το χειμώνα και η καταπολέμηση του Βαρρόα είναι προβληματική.
Η μέτρηση της ανεκτικότητας των μελισσών και των επιπτώσεων της εφαρμογής στο μέγεθος των μελισσιών και την ανάπτυξη του γόνου.

Τρόποι εφαρμογής:
Διαβροχή Η μέθοδος της διαβροχής θεωρείται απλή, γρήγορη και αποτελεσματική. Διάλυμα οξαλικού οξέος σε σιρόπι χρησιμοποιείται για την διαβροχή των μελισσών ανάμεσα στα τελάρα με τη βοήθεια σύριγγας. 5-6 κυβικά εκατοστά του λίτρου χρησιμοποιούνται για κάθε διάστημα τελάρων. Σε κάθε πειραματισμό χρησιμοποιήθηκαν 5-10 πειραματικά μελίσσια και 5-10 μελίσσια μάρτυρες. Διερευνήθηκαν διαφορετικές συγκεντρώσεις οξαλικού οξέος σε πυκνά και αραιά διαλύματα ζάχαρης (2,7- 4,2% Ο.Ο. και 33% -50% ζάχαρη).
Τάισμα με σιρόπι:
-80g Ο.Ο. προστέθηκε σε 50% διάλυμα ζάχαρης και δόθηκε στις μέλισσες ως τροφή (1/2 κιλού) την εποχή που υπήρχε γόνος στο μελίσσι για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στο γόνο των μελισσών.
Ψεκασμός:
Διάλυμα O.O. ψεκάστηκε και από τις δύο πλευρές των τελάρων των κυψελών. 30 g Ο.Ο. διαλύθηκαν σε 1000 ml δισ-απεσταγμένου νερού. Το τελικό διάλυμα εφαρμογής είχε συγκέντρωση 2.1% οξαλικού οξέος. Κάθε πλευρά της κηρήθρας δέχτηκε περίπου 2.5-3.0 ml του υδατικού διαλύματος.
Εξάχνωση:
Στερεή μορφή (σκόνη 2 g Ο.Ο για κάθε διώροφη κυψέλη) μέσω της διαδικασία της εξάχνωσης. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ειδική συσκευή (Varrox). Η οποία παρέμενε εντός της κυψέλης περίπου 2.5 λεπτά.
Συμπεράσματα:
Μία (1) εφαρμογή με Ο.Ο. με τη μέθοδο της διαβροχής-ενστάλαξης δεν έχει κανενός είδους επίδραση στην ανάπτυξη των μελισσιών νωρίς την άνοιξη.
Προτείνεται να προτιμάται η χρήση της ενστάλαξης σε σχέση με τη χρήση του ψεκασμού ή της εξάχνωσης με Varrox.
Συνιστάται η χρήση δι-ένυδρου και συσκευασμένου Οξαλικού Οξέος.
Είναι προτιμότερο να δημιουργείται πρώτα το διάλυμα ζάχαρης και μετά να γίνεται πολύ καλή διάλυση του Ο.Ο. σε αυτό αφού έχει αποκτήσει τη θερμοκρασία δωματίου.
Να μην θερμαίνεται το διάλυμα της ζάχαρης με το Ο.Ο.
Σε μελίσσια χωρίς γόνο συνιστάται: 3,5% Ο.Ο. σε πυκνό σιρόπι (80 γρ. Ο.Ο. σε 1 κιλό νερό και 1 κιλό ζάχαρη). Η δοσολογία 4% και 4,2% δεν φάνηκε να έχει δυσμενή επίδραση στα μελισσοσμήνη αυτό όμως πρέπει να επιβεβαιωθεί για δεύτερη φορά.
Η δεύτερη εφαρμογή με Ο.Ο. τον χειμώνα φαίνεται να δημιουργεί μια μικρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη του μελισσιού, η οποία όμως καλύπτεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό συνιστάται 1 μόνο εφαρμογή με Ο.Ο. και εάν υπάρχει ανάγκη δεύτερης να χρησιμοποιείται άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα.
Σε μελίσσια με γόνο συνιστάται: 3,2 % Ο.Ο. σε αραιό σιρόπι (60 γρ. Ο.Ο. σε 1 κιλό νερό και ½ κιλό ζάχαρη).
Η δεύτερη εφαρμογή με την παραπάνω δοσολογία για τα μελίσσια με γόνο αυξάνει την αποτελεσματικότητα αλλά δεν έχει ελεγχθεί ακόμα η υπολειμ-ματικότητα του Ο.Ο. στο μέλι. Για το λόγο αυτό σε δεύτερη εφαρμογή είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα.
Στην εφαρμογή της ενστάλαξης να χρησιμοποιούνται 5 ml ανά τελάρο που έχει μέλισσες. Η εφαρμογή γίνεται στα μεσοδιαστήματα των τελάρων
Είναι προτιμότερο η εφαρμογή να γίνεται αργά το απόγευμα όταν οι περισσότερες μέλισσες βρίσκονται μέσα στην κυψέλη και σε θερμοκρασίες όχι μικρότερες των 8ο-10ο Κελσίου. Συνιστάται επίσης να αποφεύγεται η εφαρμογή σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 37ο Κελσίου.
Το διάλυμα ζάχαρης και Ο.Ο. πρέπει να χρησιμοποιείται άμεσα, εάν δυνατόν την ίδια ημέρα. Ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί την ίδια ημέρα ή το πολύ την επομένη πρέπει να πετιέται και να δημιουργείται νέο.
Για διευκόλυνση και μείωση του χρόνου εφαρμογής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η σύριγγα αυτόματης τροφοδοσίας.
Το Οξαλικό οξύ θεωρείται βιολογικό οξύ. Παρόλα αυτά παραμένει θεραπευτικό σκεύασμα και η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση και προσοχή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται υπέρ-δοσολογία.