Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ανησυχητικά ευρήματα της Greenpeace: τοξική η γύρη των μελισσών!


Κοκτέιλ έως και 17 διαφορετικών τοξικών φυτοφαρμάκων περιέχουν περισσότερα από 2 στα 3 δείγματα γύρης που συλλέγουν οι μέλισσες από τους ευρωπαϊκούς αγρούς και μεταφέρουν στις κυψέλες για να ταΐσουν τις προνύμφες. Αυτό είναι το ανησυχητικό αποτέλεσμα της νέας έρευνας που δημοσίευσε σήμερα η Greenpeace, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προστασία των μελισσών και τη βιώσιμη γεωργία. 

Τα χημικά που βρέθηκαν στη γύρη που συλλέχθηκε από κυψέλες προέρχονται από διάφορες κατηγορίες φυτοφαρμάκων, όπως εντομοκτόνα, ακαρεοκτόνα, μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Τα προϊόντα αυτά ανήκουν σε μεγάλες αγροχημικές εταιρείες, όπως η BASF, η Syngenta και η Bayer, στα κεντρικά γραφεία της οποίας βρέθηκαν σήμερα ακτιβιστές της Greenpeace απαιτώντας να σταματήσει να σκοτώνει τις μέλισσες με τα προϊόντα της.

Η έρευνα «Το φορτίο των μελισσών. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε κηρήθρα γύρης (ψωμί μέλισσας) και γύρη από συλλέκτες γύρης από μελιφόρες μέλισσες (apis mellifera) σε 12 ευρωπαϊκές χώρες», είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη, αναλύοντας περισσότερα από 100 δείγματα από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Συνολικά ανιχνεύθηκαν 53 διαφορετικές χημικές ουσίες. Τα αποτελέσματα αυτά φωτογραφίζουν την τοξικότητα του υφιστάμενου αγροτικού μοντέλου στην Ευρώπη. Μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι: υψηλές συγκεντρώσεις διαφορετικών μυκητοκτόνων σε γύρη συλλεγμένη γύρω από αμπελώνες στην Ιταλία, ευρεία χρήση θανατηφόρων εντομοκτόνων για τις μέλισσες σε γύρη από αγρούς στην Πολωνία, ανίχνευση DDE (ένα τοξικό, βιοσυσσωρεύσιμο προϊόν αποδόμησης του απαγορευμένου DDT), συχνή ανίχνευση στη Γερμανία της ουσίας thiacloprid, η οποία έχει νευροτοξικές ιδιότητες για τα έντομα και ανήκει στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Στην Ελλάδα βρέθηκαν 7 διαφορετικά φυτοφάρμακα σε 10 δείγματα γύρης.

«Η νέα έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει το πραγματικά ασήκωτο φορτίο των μελισσών. Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές εκτίθενται σε ένα κοκτέιλ τοξικών φυτοφαρμάκων, των οποίων τις συνέπειες μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε. Αυτό είναι άλλη μία απόδειξη ότι υπάρχουν δομικά λάθη στο αγροτικό μοντέλο της Ευρώπης που βασίζεται στην ευρεία χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων, τις εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες και τον έλεγχο της γεωργίας από εταιρείες κολοσσούς, όπως η Bayer και η Syngenta. Η έρευνά μας αποδεικνύει την ανάγκη για μία ουσιαστική στροφή στη βιώσιμη γεωργία», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η έρευνα της Greenpeace επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας[3] της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Σε αυτή, η EFSA αναγνωρίζει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη γνώση μας σχετικά με την υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, καθώς και τις επιπτώσεις των χημικών κοκτέιλ, και καλεί την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να καλύψουν αυτό το κενό με επιπλέον επιστημονική έρευνα.

Λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την έρευνα, η Greenpeace καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Να επεκτείνει τους περιορισμούς που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ για συγκεκριμένα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες, συγκεκριμένα τα clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam και fipronil, ώστε η χρήση τους να απαγορευτεί πλήρως.

-Να απαγορεύσει πλήρως όλα τα υπόλοιπα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές (ανάμεσά τους τα chlorpyrifos, cypermethrin και deltamethrin).

-Να εφαρμόσει φιλόδοξα ευρωπαϊκά σχέδια δράσης για την καλύτερη αξιολόγηση των επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων στους επικονιαστές και τη μείωση της χρήσης τους.

-Να ενθαρρύνει την έρευνα και την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης των ζιζανίων χωρίς τη χρήση χημικών και να προωθήσει την ευρεία εφαρμογή βιώσιμων αγροτικών πρακτικών.

Η Greenpeace καλεί επίσης τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη:

-Να προβεί στην πλήρη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.

-Να προωθήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Μέλισσες, με σκοπό: 1) να παρακολουθείται η υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, 2) να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι των φυτοφαρμάκων καθώς και να μειωθεί η χρήση τους, 3) να προωθηθεί η αύξηση της βιοποικιλότητας στη γεωργία και εναλλακτικές, μη-χημικές πρακτικές.

-Να στρέψει τους οικονομικούς πόρους μακριά από την καταστροφική βιομηχανική γεωργία και να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία.