Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα

Σύμφωνα με συμπεράσματα της έρευνας της Γαλλίδας Ορόρ Αβαργκέ-Ουεμπέρ, ερευνήτρια το Πανεπιστήμιο Επιστημών της Τουλούζης, οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να εκτελούν πολύπλοκες ενέργειες όπως το να μετρούν ή ακόμα και να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα.   Η Αβαργκέ-Ουεμπέρ, που τιμήθηκε σήμερα για το έργο της από το ίδρυμα L'Oreal-Unesco "Για τις γυναίκες και την επιστήμη", ανακάλυψε τον περίπλοκο όσο και συναρπαστικό κόσμο των μελισσών ενώ έκανε την πρακτική της.   "Αντιλήφθηκα ότι τα έντομα αυτά ήταν ικανά να εκτελούν πολύπλοκες πράξεις. Και μάλιστα μάθαιναν πολύ πιο γρήγορα από τους πιθήκους. "Πολλοί νομίζουν ότι μόνο τα πρωτεύοντα είναι έξυπνα, όμως κάνουν λάθος", δηλώσε η ίδια.  
 Τα πειράματα που πραγματοποίησε η Αβαργκέ-Ουεμπέρ επέτρεψαν να αποδειχθεί εμπειρικά ότι οι μέλισσες ξέρουν να μετρούν και αναγνωρίζουν τα πρόσωπα. Μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι αν τις τοποθετούσε σε έναν λαβύρινθο, οι μέλισσες εντόπιζαν τα διαφορετικά σημάδια, τα μάθαιναν πολύ γρήγορα και αμέσως μετά επέλεγαν να ακολουθήσουν το σημάδι που θα τις οδηγούσε στην έξοδο, όπου τις περίμενε η "ανταμοιβή" τους.   Μολονότι ο εγκέφαλός τους έχει το μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, οι μέλισσες έχουν άριστη όραση και πολύ καλή μνήμη, ενώ δεν κατευθύνονται μόνο από το ένστικτό τους.   
Η Γαλλίδα ερευνήτρια ελπίζει ότι με τα μελλοντικά πειράματά της θα κατανοήσει πώς οι μέλισσες πραγματοποιούν αυτές τις πολύπλοκες πράξεις μολονότι διαθέτουν τόσους λίγους νευρώνες (μόνο 1 εκατομμύριο, σε σύγκριση με τα 100 δισεκατομμύρια του ανθρώπου). Ίσως ο εγκέφαλός τους να διαθέτει μια μέθοδο πιο αποτελεσματική από εκείνη των ανθρώπων στη διαχείριση των πληροφοριών ή ένας νευρώνας να χρησιμοποιείται για πολλές διαφορετικές εργασίες.  
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα τα συμπεράσματα της έρευνας θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.