Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Η ινδική πρόπολη ενάντια στο Αλτσχάιμερ!

Η ινδική πρόπολη ενάντια στο Αλτσχάιμερ!

Η μελέτη

Αξιολόγησε τη νευροπροστατευτική δράση του αιθανολικού εκχυλίσματος ινδικής πρόπολης (αυτό που εμείς αποκαλούμε βάμμα πρόπολης) ενάντια στο β-αμυλοειδές που προκαλεί βλάβη της μνήμης στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Το βάμμα πρόπολης χορηγήθηκε από του στόματος σε αρουραίους σε δόσεις των 100.200 και 300 mg / kg. Οι συμπεριφορικές αποδόσεις αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας λαβύρινθο νερού και λαβύρινθο ακτινικού βραχίονα. (Αν το πειραματόζωο θυμάται πώς να βγει από το λα­βύρινθο η μνήμη του είναι καλή!)
Στο τέλος της μελέτης συμπεριφοράς, τα πειραματόζωο θανατώθηκαν και εξετάστηκαν οι εγκέφαλοί τους.
Εκτιμήθηκαν σι αντιοξειδωτικές παράμετροι και οι μονοαμίνες του εγκε­φάλου. Ερευνήθηκε περαιτέρω η αναστολή της ακετυλοχολινεστεράσης (ένζυμο που διακόπτει τη σύνδεση μεταξύ των νευρώνων) και ο νευροτροπικός παράγοντας του εγκεφάλου.
Επι­πλέον πραγματοποιήθηκαν αιματολογικές και ιστοπαθολογικές εξετάσεις.
Όσον αφορά τη συμπεριφορά, τα τεστ μνήμης δηλαδή, οι αρουραίοι που έπαιρναν το βάμμα πρόπολης παρουσίασαν σημαντική (Ρ <0 .05="" p="">
Αναστράφηκε όπως γράφουν οι ερευνητές, η γνωστική εξασθένηση που προκάλεσε το β-αμυλοειδές στους αρουραίους. Το αντιοξειδωτικό δυναμικό αυξήθηκε σημαντικά (Ρ <0 p="">
Τα επίπεδα της μαλλονδιαλδεΰδης (δείκτης οξεί­δωσης) μειώθηκαν σημαντικά (Ρ <0 iii="" p="">
Παρατηρήθηκε επίσης εξαρτώμενη από την δόση αναστολή της ακετυλοχολινεστεράσης και αύξηση των επιπέδων των μονοαμινών του εγκεφάλου (Ρ <0 iii.="" p="">
Οι μονοαμίνες του εγκεφάλου είναι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με μά­θηση και τη μνήμη αλλά και τα συναισθήματα. Επίσης ρυθμίζουν την έκκριση νευροτροφικών παραγόντων που διατηρούν υγιή τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Τέλος, το βάμμα πρόπολης

βελτίωσε τα ελλείμματα μνήμης αυξάνοντας το νευροτροπικό παράγοντα του εγκεφάλου στο πλάσμα του αίματος.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το βάμμα πρόπολης έχει δυναμικό ρόλο να παίξει στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ καθώς βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου μέσω πολλαπλών βιο­λογικών μηχανισμών.


Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Οι μέλισσες εθίζονται στα φυτοφάρμακα όπως οι καπνιστές στη νικοτίνη

Οι μέλισσες αναπτύσσουν προτίμηση στα φυτά που περιέχουν φυτοφάρμακο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η συμπεριφορά των μελισσών χαρακτηρίζεται ως παρόμοια με τον εθισμό στη νικοτίνη από τα τσιγάρα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο περισσότερο φυτοφάρμακο περιείχε η γύρη που καταναλώνουν οι μέλισσες, τόσο περισσότερο την προτιμούσαν. Το μολυσμένο νέκταρ είναι δυνητικά επιβλαβές για τις μέλισσες και οι ερευνητές παρατηρούν ότι ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες εισέρχονται στις αποικίες μελισσών.
Η βρετανική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ στο Λονδίνο πραγματοποίησε μια σειρά μελετών για περιόδους δέκα ημερών, προσφέροντας σε δέκα διαφορετικές αποικίες μελισσών πρόσβαση σε δύο καθαρά διαλύματα ζάχαρης, καθώς και σε μια ένωση που περιείχε νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Μετά από εκτεταμένη έκθεση, οι μέλισσες προτιμούσαν όλο και περισσότερο τη ζάχαρη με φυτοφάρμακα από ό,τι την φυσική εναλλακτική λύση.
«Είναι ενδιαφέρον, τα νεονικοτινοειδή στοχεύουν νευρικούς υποδοχείς στα έντομα που είναι παρόμοιοι με τους υποδοχείς που στοχεύει η νικοτίνη στα θηλαστικά», εξήγησε στον Guardian ο Ρίτσαρντ Γκιλ, ερευνητής στο Τμήμα Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου. «Ενώ τα νεονικοτινοειδή είναι αμφιλεγόμενα, αν δεν είναι κατανοητές οι επιπτώσεις των υποκατάστατών τους σε έντομα που δεν είναι στόχοι τους, τότε πιστεύω ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να υπάρξει καθοδήγηση για την υπεύθυνη χρήση τους, αντί για μία άμεση ολοκληρωτική απαγόρευση», πρόσθεσε.
Η έρευνα ίσως έχει σημαντικές επιπτώσεις για την γεωργική πολιτική στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών από το 2013, μετά από στοιχεία που αποκάλυψαν ότι μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες για τις μέλισσες. Η απαγόρευση επεκτάθηκε σε όλες τις καλλιέργειες εκτός θερμοκηπίων. Ο Καναδάς έχει ήδη κινηθεί για την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων αυτό το έτος, με τις ΗΠΑ πιθανότατα να ακολουθούν στο εγγύς μέλλον.