Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΘΥΜΟΛΗ

Γενικά κάθε ξένη ουσία προκαλεί αναστάτωση στο μελίσσι, πόσο μάλλον η θυμόλη που λόγω της εύκολης εξάτμισής της γεμίζει με ξένη οσμή την κυψέλη. Η Κτηνιατρική Εταιρεία Ελλάδος μας ενημερώνει ότι αν 1-2 μέρες πριν την χρήση του σκευάσματος της θυμόλης εισάγουμε ποσότητα ίση με το 1/20 της δόσης στη κυψέλη, τότε οι μέλισσες εγκλιματίζονται στην οσμή και οι αντιδράσεις τους είναι πολύ πιο ήπιες περίπου μηδενικές. (Τόμος 57 Τεύχος. 2 σελ. 107-115 / 2006 ΕΚΕ). Βέβαια όλο και πιο πολλοί μελισσοκόμοι την προτιμούν για τον περιορισμό της βαρρόα μιας και έχει αποτελέσματα και δεν είναι τοξική. Μπορεί βέβαια να δεσμεύεται από το κερί, αλλά λόγω της πτητικότητάς της γρήγορα αποδεσμεύεται από αυτό. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι ατμοί της θυμόλης είναι βαρύτεροι από τον αέρα, γι' αυτό την τοποθετούμε πάνω από τα πλαίσια, για να κατεβαίνουν οι ατμοί της προς τα κάτω. Η εφαρμογή της θυμόλης σε κυψέλες που έχουν πάτο με σίτα έχει πρόβλημα γιατί οι ατμοί φεύγουν από τη σίτα εκτός κυψέλης, με αποτέλεσμα τη μειωμένη δράση της. Η θερμοκρασία επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα εξατμίζεται. Η εξάτμιση αρχίζει από τους 14 βαθμούς κελσίου.
Το δύσκολο είναι να έχεις σταθερή εξάτμιση στις χρονικές περιόδους εφαρμογής της, (άνοιξη – φθινόπωρο) που η θερμοκρασίες περιβάλλοντος έχουν σημαντική διαφορά τη μέρα από τη νύκτα. Η θυμόλη, αν είναι σε χαμηλή συγκέντρωση δεν είναι αποτελεσματική, ενώ αν είναι σε μεγάλη συγκέντρωση στην κυψέλη, λόγω της οσμής της προκαλεί μεγάλη αναστάτωση. Η έντονη μυρωδιά της όμως ενδέχεται να ζαλίσει το σμήνος , το οποίο με τη σειρά του έχει τάση για παραπλάνηση ή λεηλασία. Σε ακραίες περιπτώσεις , οι μέλισσες ενοχλημένες από τη μυρωδιά, ενδέχεται να εγκαταλείψουν την κυψέλη.
Επίσης, η εξωτερική θερμοκρασία πρέπει να υπερβαίνει τους 20οC, διότι διαφορετικά αργεί η εξάτμιση της θυμόλης και η μειώνεται η αποτελεσματικότητα δράσης της. Η αποτελεσματικότητα της φέρεται να φτάνει το 80% και συνίσταται η χρήση της αμέσως μετά τον τρύγο. Αργότερα βέβαια όταν ο γόνος θα είναι σχεδόν ανύπαρκτος επιβάλλεται η χρήση κάποιου άλλου φαρμάκου για μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ένα μέσο καταπολέμησης της βαρρόα. Αυτή η πρακτική το μόνο που κάνει είναι να αρχικά να δίνει κάποια αποτελέσματα, όμως στη συνέχεια να καταστεί τη βαρρόα ανθεκτική σε αυτό το μέσο καταπολέμησης και στην ουσία να μη γίνεται δουλειά. Ο ενδεδειγμένος τρόπος, κατά τη γνώμη μου θα ήταν μια κυκλική χρησιμοποίηση των εγκεκριμένων σκευασμάτων. Τα ισχυρότερα να τα χρησιμοποιούμε όταν απουσιάζει παντελώς ο γόνος, τα δε ηπιότερα ( και οικολογικότερα, όπως η θυμόλη) όταν είναι αναγκαία η επέμβαση με την παρουσία γόνου. Κάθε φορά όμως να χρησιμοποιούμε διαφορετικό τρόπο καταπολέμησης ώστε να αποφεύγουμε τη δημιουργία ανθεκτικής βαρρόα.
Α. Προφυλάξεις:
Αποφεύγουμε την επαφή της με το δέρμα γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Αποφεύγουμε την επαφή της με τα μάτια γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Αποφεύγουμε την κατάποση γιατί είναι επικίνδυνη. Αποφεύγουμε να την αναπνέεται γιατί προκαλεί επιζήμια αποτελέσματα. Δεν ξεχνάμε ότι είναι κυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας με όλους τους κίνδυνους που αυτό συνεπάγεται.
Β. Ασφαλή χρήση:
Φοράμε προστατευτικά γάντια για οξέα. Χρησιμοποιούμε γυαλιά. Φοράμε μια μάσκα για σκόνες, απαιτείται όταν χρησιμοποιείται η πρώτη ύλη για αποφυγή εισόδου της σκόνης στο αναπνευστικό σύστημα. Παροχή άφθονου νερού σε περίπτωση ατυχήματος. Προσεκτικό πλύσιμο των άδειων υλικών συσκευασίας.
Γ. Αποφυγή υπολειμμάτων:
Μην εφαρμόζεται την θυμόλη όταν υπάρχει μέλι στις κυψέλες ή υπάρχει νεκταροέκρριση ένα το μέλι προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΥΜΟΛΗΣ

Δεν επηρεάζει την βασίλισσα και τον γόνο.
Δεν αφήνει υπολείμματα στο κερί και στο μέλι.
Είναι εγκεκριμένο στην Βιολογική Μελισσοκομία.
Αποτελεσματικότητα πάνω από 95%, σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασιών 16-25 C.

Α-ΤΡΟΠΟΣ:
Τοποθετούμε 15 gr κρυσταλλικής θυμόλης, πάνω στους κηρηθροφορείς στο κέντρο της κυψέλης μέσα σε ένα πλαστικό μπολ ύψους 3 εκατοστών, σκεπασμένο με ένα τούλι για να μην πετάξουν οι μέλισσες την θυμόλη έξω από την κυψέλη και για διάρκεια τουλάχιστον 21 ημερών (3 επταήμερα) για τον εργατικό γόνο, προτιμούμε 28 ημέρες (4 επταήμερα).  Η ιδανική θερμοκρασία είναι 12-32 C, με καλύτερη τους 18 C. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται την άνοιξη πριν την έντονη νεκταροέκρριση και η δεύτερη το φθινόπωρο μετά τον τρύγο. Επειδή η κρυσταλλική θυμόλη έχει μια τάση υγροσκοπικότητας λόγω της σχετικής υγρασίας της ατμόσφαιρας, ειδικά άνοιξη και φθινόπωρο, ‘παγώνει’ και λόγω αυτής της κατάστασης μειώνεται ο ρυθμός εξάτμισης και συνεπώς η αποτελεσματικότητα της . Συνιστάται η τοθέτηση15 ml καθαρό οινόπνευμα μέσα στο μπολ όπου έχει τοποθετηθεί η θυμόλη για να συνεχίσει σταθερά η εξάτμισή της άρα και η αποτελεσματικότητα της.
Β-ΤΡΟΠΟΣ:
Ζυγίζουμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα ανακατεύουμε με 15 ml καθαρό οινόπνευμα, μέχρι να γίνει πλήρη διάλυση. Από αυτό το μίγμα (όγκου περίπου 24 ml) παίρνουμε το 1/3 δηλ. 8 ml και τα μοιράζουμε σε δυο κομματάκια απορροφητικού υλικού (π.χ. vetex) διαστάσεων τραπουλόχαρτου δηλαδή 4 ml σε κάθε κομματάκι, τα οποία τοποθετούμε διαγωνίως πάνω στα πλαίσια. Επαναλαμβάνουμε ανά 7-8 ημέρες, 3 φορές .
Γ-ΤΡΟΠΟΣ:
Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα. Από το μίγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταΐζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα για 21-28 ημέρες. Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου.
Η χρήση της θυμόλης, σύμφωνα με πληροφορίες, σταματά τον βιολογικό κύκλο της βαρρόας, με συνέπεια την έμμεση στείρωση του θηλυκού.
Δ-ΤΡΟΠΟΣ:
Παίρνουμε 1/2 κιλό θυμόλη και 1/2 λίτρου οινόπνευμα. Διαλύουμε τη θυμόλη στο οινόπνευμα. Κόβουμε λωρίδες από χαρτόνι 30 Χ 5 εκ. και πάχους 1.5 χιλ. Μουλιάζουμε τις λωρίδες σε αυτό το διάλυμα για δέκα περίπου λεπτά. Αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα τις λωρίδες για μισή περίπου ώρα. Βάζουμε δύο χαρτοταινίες ανά κυψέλη. Τοποθετούμε κάθετα τις λωρίδες στα πλαίσια, μία στο μπροστινό μέρος και μία στο πίσω μέρος της κυψέλης. Επαναλαμβάνουμε σε δέκα με δεκαπέντε μέρες, ώστε να συμπληρωθούν δύο κύκλοι αναπαραγωγής της βαρρόα.
Ε-ΤΡΟΠΟΣ
Κόβουμε το αφρολέξ (αυτό που χρησιμοποιούν οι ανθοπώλες) σε ορθογώνια 6cm x4cm και 0,5cm πάχος. Για κάθε κυψέλη που θα γίνει θεραπεία, λιώστε 4 γραμμάρια θυμόλης σε 4 ml αλκοόλη 75%. Ανακατέψτε το μίγμα μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλλοι της θυμόλης. Χρησιμοποιούμε μια μεγάλη σύριγγα που να παίρνει περισσότερα από 8 ml διαλύματος. Τοποθετούμε δύο τεμάχια από το απορροφητικό υλικό, στην κορυφή των κηρηθροφορέων σε δύο αντίθετες γωνίες της γονοφωλιάς. Εφαρμόζουμε άλλα 8ml διαλύματος σε κάθε κομμάτι απορροφητικού υλικού 2-3 φορές κάθε 8 ημέρες. ( Ο τρόπος αυτός είναι μια τροποίηση του τρόπου β, είναι ο τρόπος που συνιστά στα μέλη της η Ένωση Μελισσοκόμων Νέας Ζηλανδίας)