Δευτέρα 23 Απριλίου 2012


Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
Έκρινα σκόπιμο να κάνω μια συντομότατη ιστορική αναδρομή μέσα στους αιώνες για τη μέλισσα και τη μελισσοκομία, έτσι ώστε να γίνει πιο κατανοητή η χρησιμότητα του εντόμου στους νέους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν μαζί της. Σήμερα κυκλοφορούν στη αγορά πάρα πολλά υποκατάστατα προϊόντα δήθεν ότι παράγονται από τη μέλισσα και μπορούν να παρασύρουν τον καταναλωτή. Υποκατάστατο στην επικονίαση των φυτών ακόμα δεν μπόρεσε να επινοήσει ο άνθρωπος. 
Η µέλισσα είναι ένα από τα λίγα έντοµα που ο άνθρωπος εκµεταλλεύεται σήµερα, είτε άµεσα για τα προϊόντα της, όπως µέλι, γύρη κ.λ.π., είτε έµµεσα για την προσφορά της στην γεωργία, κυρίως µε την επικονίαση των φυτών. Από στοιχεία που υπάρχουν έχει διαπιστωθεί ότι η προσφορά, σε αξία, της µέλισσας στην αύξηση των γεωργικών προϊόντων µε την επικονίαση των φυτών ανέρχεται περίπου στο 25πλάσιο της αξίας των προϊόντων της. Η εκµετάλλευση της µέλισσας από τον άνθρωπο ή καλύτερα η συνεργασία µαζί της έχει ξεκινήσει πριν από χιλιετηρίδες. Πολλές τέτοιες µαρτυρίες µπορεί κανείς να αντλήσει από στοιχεία που έχουν έρθει στο φως από διάφορα αρχαιολογικά ευρήµατα, αλλά και από την µελέτη αρχαίων κειµένων.
Πλούσια σε κείµενα σχετικά µε την µέλισσα είναι και η ελληνική µυθολογία. Σύµφωνα µε κάποιο µύθο, ο Δίας ανατράφηκε µε µέλι και γάλα από δύο κρητικές νύµφες, την Αµάλθεια και τη Μέλισσα, στις οποίες είχε ανατεθεί η ανατροφή του από την µητέρα του. Στα βιβλία του Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.) «Των Περί Τα Ζώα Ιστοριών», γίνεται αναφορά για τη δεξιοτεχνία των αρχαίων Ελλήνων στη µελισσοκοµία, για τη ζωή των µελισσών, αλλά και για κάποια προβλήµατα (ασθένειες) που αυτές αντιµετώπιζαν καθώς και συµβουλές για τη θεραπεία τους. Ο Αριστοτέλης δικαίως θεωρείται ο πρώτος που ασχολήθηκε και έγραψε για τη συµπεριφορά και τη ζωή της µέλισσας.
Νεότεροι, Λατίνοι κυρίως συγγραφείς, κυριότεροι των οποίων ήταν ο Βιργίλιος (70-12 π.Χ.) στα «Γεωργικά» του και ο Καλουµέλλας (1-68 µ.Χ.), ο οποίος ήταν Γεωπόνος και έβγαλε και ειδικό βιβλίο για την µελισσοκοµία, πραγµατεύονται αρκετά για την µέλισσα και τα προβλήµατα της. Από τα λίγα, ενδεικτικά µόνο, που αναφέρθηκαν γίνεται φανερό ότι ο άνθρωπος ενδιαφέρθηκε από πολύ νωρίς για την µέλισσα, τα προϊόντα της και τα προβλήµατά της. Πολλές δε από τις ασθένειες που προσβάλλουν σήµερα τη µέλισσα, φαίνεται ότι είναι ίδιες µε εκείνες που αναφέρονται στα αρχαία κείµενα (δυσεντερία, σηψιγονία, παράλυση).
Παρόλη όµως την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην επιστήµη της εντοµοπαθολογίας στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, και η οποία συνέβαλε στη συστηµατική µελέτη των παρασίτων της µέλισσας, διαπιστώνεται σήµερα από την επιστηµονική κοινότητα ότι αυτά συνεχίζουν να δηµιουργούν ακόµη προβλήµατα, να είναι πιο πολύπλοκα από ότι οι πρώτοι µελετητές νόµιζαν, ενώ δυστυχώς παρουσιάζονται και νέα προβλήµατα (Σαντάς, 1984 & 1990, Υφαντίδης, 1987). Σήµερα, παρόλο που η µέλισσα είναι υπό την προστασία και τη φροντίδα του ανθρώπου, αντιµετωπίζει αρκετά προβλήµατα. Όσο ο άνθρωπος προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω στη φύση, τόσο εντείνονται τα προβλήματα, θα πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο σε τη συνεργασία με τη "Μάννα Φύση" θα καταφέρει να τα ξεπεράσει. Η µελισσοκοµία σαν κλάδος έχει προβλήµατα που άπτονται πολλών θεµάτων. 

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012


Τι πρέπει να γνωρίζει ο καθένας 
πριν αποφασίσει να γίνει μελισσοκόμος.
  • Υπάρχει χειμώνα-καλοκαίρι καπνιστήρι στο αυτοκίνητό σου.
  • Το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου έχει κίτρινες βούλες.
  • Στο τιμόνι του αυτοκινήτου σου υπάρχουν στίγματα από πρόπολη.
  • Κάθε φορά που οδηγείς στην εξοχή λες πάνω από πέντε φορές '' τι ωραίο μέρος για μελίσσια''.
  • Κάνεις βόλτα στην φύση για να δεις ποιά λουλούδια άνθισαν.
  • Κάθεσαι σε παγκάκι στο πάρκο και μετράς πόσες μέλισσες επισκέφτηκαν τα διπλανά λουλούδια.
  • Πας για διακοπές και ρωτάς τον ξενοδόχο ''εδώ κοντά έχει κανείς μελίσσια''.
  • Πας στο σούπερ μάρκετ για χλωρίνη και ελέγχεις τις τιμές στα ράφια με το μέλι.
  • Δεν στεναχωριέσαι το καλοκαίρι εάν βρέχει τα σαββατοκύριακα.
  • Είσαι μονίμως αργοπορημένος το καλοκαίρι στα ραντεβού σου.
  • Δεν έχεις καθόλου χρόνο να πας στον γιατρό αλλά μπόλικο για να επισκεφτείς κάποιον που μόλις απέκτησε το πρώτο του μελίσσι.
  • Έχεις κάνει πιο πολλά ξενύχτια στο μελισσοκομείο, από τι για τα παιδιά σου ή στα μπαράκια.
  • Τσιμπάει μέλισσα ένα γνωστό σου και παίρνει εσένα πρώτα τηλέφωνο.
  • Οι φίλοι σου νομίζουν ότι σε γνωρίζουν οι μέλισσες.
  • Όλοι νομίζουν ότι ο αγαπημένος σου σκηνοθέτης είναι ο μακαρίτης ο Αγγελόπουλος και όσοι δεν ξέρουν το όνομα σου σε φωνάζουν ''Μελισσά'' ή ''Αγγελόπουλε''.
  • Βλέπεις μια μέλισσα πάνω σε ένα λουλούδι και προσπαθείς να καταλάβεις εάν είναι δικιά σου ή όχι.
  • Έχεις πείσει γνωστούς και μη ότι το δικό σου μέλι είναι το πιο καλό απ' όλα.
  • ΠΕΡΝΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΟΥ, ΛΙΓΑ Ή ΠΟΛΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΑΠΑΣ.

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Μια αποτελεσματική θεραπεία για την απώλεια βάρους είναι ο συνδυασμός κανέλας, μελιού και λεμονιού. Η κανέλα βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με έρευνες η κανέλα μειώνει το πρήξιμο στο σώμα, βελτιώνει την ικανότητα της ινσουλίνης στο μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα, αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η κανέλα μειώνει το σωματικό λίπος και βελτιώνει τη μάζα σώματος.
Τα θρεπτικά συστατικά του μελιού βοηθούν στην διαδικασία απώλειας βάρους επειδή διαλύουν τα λιπώδη κύτταρα και μειώνουν την χοληστερόλη. Περιέχει επίσης βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ερευνητές δοκίμασαν το μέλι σε υπέρβαρους ασθενείς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέλι όχι μόνο βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το λεμόνι περιέχει ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες. Ερευνητές αναφέρουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο λεμόνι έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Απολαύστε μια κούπα τσάι με κανέλα, μέλι και λεμόνι και βοηθήστε τον οργανισμό σας να χάσει τα περιττά κιλά. Πίνετε μια κούπα το πρωί με άδειο στομάχι και μια κούπα πριν τον ύπνο με άδειο στομάχι. Το ρόφημα μπορείτε να το πίνετε συνοδευτικά σε κάθε δίαιτα που ακολουθείτε.


Υλικά:
1/4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη ή μισό ξύλο κανέλα
1/2 λεμόνι το χυμό του
1 κουταλάκι μέλι
1 κούπα βραστό νερό

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε την κανέλα στο βραστό νερό και αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι και ανακατεύουμε. Δεν προσθέτουμε το μέλι σε ζεστό νερό γιατί διαλύονται οι μακρομοριακές του ενώσεις και ουσιαστικά ακυρώνουμε όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. 
Παραλλαγές: Χρησιμοποιήστε lime αντί για λεμόνι και αντι για νερό πράσινο τσάι.