Προμηθεύομαι formic acid από μεγάλες χημικές εταιρίες, είναι θέμα αξιοπιστίας αλλά και τιμής. Στις ίδιες τις εταιρείες μπορεί να βρεις σκεύασμα σε μισή τιμή ή και λιγότερη όταν η περιεκτικότητα του είναι κάτω του 100%. Αγοράζω πάντα περιεκτικότητας 99,99% και λέγεται ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ. Τα μικρότερης καθαρότητας, δεν εμπνεύουν εμπιστοσύνη ως προς τη συμπεριφορά του έκδοχου. Υπάρχει πιθανότητα να βλάψει σοβαρά τα μελισσοσμήνη του. Το έκδοχο (το υπόλοιπο ποσοστό του διαλύματος), αν έχει θειικά ή νιτρικά είναι τοξικά για τις μέλισσες. Αυτός είναι ο λόγος που προτιμάται το αντιδραστήριο.
ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ
Α. Ασφάλεια
1. γάντια χειρουργείου
2. μάσκα με γυαλιά
(Είναι καυστικό, πολύ πτητικό και αποπνηκτικό)
Β. Συσκευσίας
1. νάυλον σακουλάκια
2. vetex
3. συρραπτικό
4. σύριγγα 50ml
5. δοχείο αραιώσεως διαλύματος (γυάλινο ή πλαστικό 2 λίτρων).
6. ογκομετρητής μέχρι 1 λίτρο
7. χωνάκι (που να χωράει στο στόμιο του δοχείου αραιώσης)
Αγοράζουμε vetex και το κόβουμε σε κομμάτια περίπου 1/4 του Α4. Εξαρτάται βέβαια από τις διαστάσεις του, για να μην έχουμε ρετάλια, γι αυτό και το περίπου. Αγοράζουμε νάυλον σακουλάκια διαστάσεων τέτοιων που να χωράει το κομμάτι του vetex.
Φοράμε γάντια και μάσκα. Πέρνουμε το οξύ συνήθως είναι σε συσκευασία λίτρου, βάζουμε το χωνάκι στο δοχείο αραίωσης και με προσοχή ρίχουμε το οξύ στο δοχείο. Στη συνέχεια πέρνουμε τον ογκομετρητή και μετράμε 660 ml νερό βρύσης και το ρίχνουμε στο δοχείο αραίωσης. Το δοχείο θα θερμανθεί μην ανησυχήσετε είναι λόγω της αραίωσης. Έτσι επιτυγχάνουμε διάλυμα 60% κατ όγκο. 1/0,6=666,66
Πέρνουμε τη σύριγγα και τραβάμε 40ml διαλύματος κάθε φορά και το ρίχνουμε στο νάυλον σακουλάκι. Βάζουμε ή είχαμε βάλει το vetex μέσα και αφού στριφογυρίσουμε 2-3 φορές την ανοικτή πλευρά του το συρράπτουμε. Το διάλυμά μας είναι 1660/40=41 δόσεις περίπου. Αφού τελειώσουμε μπορούμε τα σακουλάκια να τα βάλουμε σε 2-3 πλαστικές σακουλές (super market) και να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, ώστε να μηδενίσουμε την εξάτμισή του.
ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ
Αφού φορέσουμε γάντια χειρουργείου, με ένα ψαλίδι ή άλλο κοφτερό αντικείμενο ανοίγουμε περίπου στη μέση του νάυλον μια τρύπα διαμέτρου 2,5 - 3,5 cm. Το εισάγουμε στη κυψέλη από τη θυρίδα και μένει για 14-20 μέρες μέχρι να εξατμιστεί τελείως. Αν τυχόν ξεχαστεί θα το διαλύσουν οι μέλισσες και μετά 30-40 μέρες τα δυνατά μελίσσια το έχουν απορρίψη από την κυψέλη.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Εξωτερικές συνθήκες θερμοκρασίες όχι πάνω από 18ο C.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το formic acid δεν καταστρέφει τη βαρρόα που είναι πάνω στις μέλισσες, καταστρέφει τη βαρρόα και στο σφραγισμένο γόνο, χωρίς ο γόνος να ενοχλήται απ αυτό. Για επιβαιβέωση μετά το 10ήμερο ανοίξτε σφραγισμένο κηφηνογόνο, θα διαπιστώσετε ότι αν ήταν προσβεβλημένος από βαρρόα να έχει μαύρα στίγματα. Αυτό είναι ενδεικτικό ότι η βαρρόα είναι νεκρή διαφορετικά θα ήταν κοκκινοπή.
Ταυτόχρονα καθαρίζει το μελίσσι και από την τραχειακή ακαρίαση, η οποία κουράζει περισσότερο τη μέλισσα. Περιορίζει τη αναπνοή της μέλισσας. Προσβολή από τραχειακή ακαριάση έχουμε πάντα από τα μελιτώματα του δάσους. Καλό θα είναι να γίνεται πάντα μετά από εκκρίσεις μελιτωμάτων σε αραιώτερο διάλυμα 35-40%.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Έχει παρατηρηθεί ότι, πολλές βασίλισσες άνω των 2 ετών δεν αντέχουν το σοκ και χάνονται.
Δημήτρη που μπορώ να βρω Μυρμηκικό οξύ 100% (Αντιδραστήριο)όπως το περιγράφεις;Kάνω μια προσπάθεια εφαρμογής με φιαλίδιο και εσωτερικό σταγονόμετρο.Αν σου είναι εύκολο απάντησε μου στο e-mail.: kpapakostopoulos5@gmail.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια μικρή φιλική παρατήρηση για λόγους ασφαλειας. Δεν ρίχνουμε ποτέ κατευθείαν νερό μέσα σε ενα δοχείο με πυκνό οξύ ώστε να το αραιώσουμε.Απαγορεύεται!!! Πρώτα πρέπει να ρίχνουμε σιγά-σιγά το οξύ μέσα στο δοχείο με το νερό, ώστε να γίνει σταθερά και αργά η αντίδραση του και η αραίωση του. Αυτο αποτελεί κανόνα στη χημεία για την αποφυγή έντονης αντίδρασης ή έκρηξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοντοκώστας Σ.- Γεωπόνος