Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΔΙΠΛΕΣ

Για 30-35 δίπλες
Για τη ζύμη
2 αυγά
2 κρόκοι αυγού
1/4 του κουταλιού σόδα
Αλάτι, στη μύτη του κουταλιού
½ πορτοκάλι, τον χυμό
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
1 και 3/4 της κούπας αλεύρι σκληρό
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Για το πασπάλισμα
Κανέλα
Καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τους κρόκους με τη σόδα και το αλάτι, επί 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μέτρια. Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο 2 με 3 ώρες.
2. Πασπαλίζουμε τον πάγκο όπου θα δουλέψουμε με αλεύρι, αλευρώνουμε τα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή την βέργα σε πολύ λεπτά φύλλα (αν η ζύμη κολλάει, δεν προσθέτουμε αλεύρι, για να γίνουν οι δίπλες μας αφράτες. Αλευρώνουμε μόνο τα χέρια μας και τον πάγκο).
3. Κόβουμε τα φύλλα με ροδελάκι σε λωρίδες φάρδους 6 εκ. και μήκους 15 εκ. Τις αραδιάζουμε στον πάγκο, τις σκεπάζουμε με πετσέτα, για να μην στεγνώσουν, και τοποθετούμε από πάνω άλλες λωρίδες μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
4. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει. Παίρνουμε με την πηρούνα μία λωρίδα. Τη βυθίζουμε στο λάδι, τυλίγοντάς την και την τηγανίζουμε ελαφρά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες λωρίδες. Τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί, και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
6. Περιχύνουμε με το σιρόπι τις δίπλες και πασπαλίζουμε με κανέλα και καρυδόψιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου