Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012


ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν αλλοιώνεται ποτέ δεν χάνει σε καμία περίπτωση τη χημική του σύσταση όσο χρόνος και να περάσει. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι η κρυστάλλωση που δεν είναι χημική μεταβολή. Το μέλι στη πραγματικότητα είναι πάντα μέλι. Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα γίνει στερεό. Ο χρόνος κρυστάλλωσης εξαρτάται από το είδος της ανθοφορίας που έχει συλλεχθεί.
Όταν συμβεί η κρυστάλλωση χαλαρώνουμε το καπάκι, ζεσταίνουμε νερό, σε θερμοκρασία 50-55ο βαθμών Κελσίου και καθίζουμε το δοχείο με το μέλι στο ζεστό νερό. Το αφήνετε μέχρι να ρευστοποιηθεί για χρονικό διάστημα 6-8 ωρών. Το μέλι αποκτά τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά που είχε αρχικά (γεύση, υφή, πυκνότητα, χρώμα, θρεπτική αξία).
Ποτέ δεν βράζουμε το μέλι. Ποτέ δεν ρευστοποιούμε το μέλι σε φούρνο μικροκυμάτων. Η εξήγηση είναι απλή, το προϊόν που θα πάρουμε θα είναι κάτι διαφορετικό από μέλι. Θα έχουμε διαλύσει όλες τις μακρομοριακές του ενώσεις. Δεν θα υπάρχουν ένζυμα δεν θα υπάρχουν βιταμίνες αμινοξέα κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου