Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012


Πρόπολη

(Συνέχεια)
Στην προηγούμενη ανάρτηση είχα γράψει πώς κάνουμε την πρόπολη σκόνη. Με την σκόνη λοιπόν αυτή αν την περάσουμε από μια ψιλή σήτα (400/τετρ.εκατ) τότε έχουμε 2 μορφές σκόνης μια για πούδρα και μια για φάγωμα. Την πούδρα τώρα την ανακατεύουμε σε αναλογία 1:4 δηλαδή ένα μέρος πούδρας πρόπολης με 4 μέρη απλή βάση πούδρας έχουμε μια πούδρα για πληγές. Βάση πούδρας μπορούμε να βρούμε στα καταστήματα με καλλυντικά.

Πώς να φτιάξετε Βάμμα πρόπολης μόνοι σας (θερμή μέθοδος)
Τοποθετούμε σε νερό κομματάκια πρόπολης ανακατεύοντας για να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ξένες ύλες (ξυλαράκια, μικρά χαλικάκια, μέλισσες κλπ). Αν το κάνουμε 2-3 φορές αυτό έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Βάζουμε σε μπεν Μαρί την πρόπολη και συμπληρώνουμε νερό ώστε η στάθμη του να είναι 5 εκατ. πάνω από την πρόπολη. Θερμαίνουμε το περιεχόμενο ανακατεύοντας αργά στους 70 βαθμούς Κελσίου. Μετά από 2-3 λεπτά στην θερμοκρασία αυτή αφαιρούμε από την φωτιά το σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει. Το κερί που περιέχει η πρόπολη έχει τώρα σχηματίσει κρούστα στην επιφάνεια του νερού και το αφαιρούμε. Την διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές μέχρι να αφαιρεθεί όλο το κερί που περιέχει η πρόπολη. Όταν κρυώσει η πρόπολη και γίνει πηχτή σαν ζελέ χύνουμε το νερό. Θερμαίνουμε πάλι την πρόπολη μέχρι να σχηματισθεί ένα πηχτό σιρόπι. Προσθέτουμε στην συνέχεια αλκοόλη τόση όση και η πρόπολη ανακατεύοντας συγχρόνως αργά. Όταν το σύνολο ανακατευτεί καλά και γίνει ομοιόμορφο το φιλτράρουμε με ψιλή σήτα ή στυπόχαρτο ( μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φίλτρο γαλλικού καφέ).
Το βάμμα που φτιάξαμε το μοιράζουμε σε μικρότερες συσκευασίες ή και μικρά μπουκαλάκια και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.

Συνταγή "ψυχρού τρόπου" παρασκευής βάμμα πρόπολης.
20 γραμμάρια πρόπολης σε μικρά κομματάκια την βάζουμε σε 700ml βότκα και την αφήνουμε για 9 μέρες ενώ την ανακατεύουμε συχνά. Την 10η μέρα την φιλτράρουμε με φίλτρο του καφέ και είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί για εσωτερικές μολύνσεις.
Σε περίπτωση υπέρτασης παίρνουμε 30 σταγόνες κάθε μέρα πριν πάμε για ύπνο.
Για μολύνσεις του ήπατος και του νεφρού βοηθά ένα κουταλάκι του τσαγιού σε 100ml ζεστό νερό 2 φορές την ημέρα.
Ακόμη ο μεθυσμένος συνέρχεται αν πιεί 100ml κρύο νερό που μέσα έχουμε βάλει ένα κουταλάκι του τσαγιού διάλυμα.
Τέλος χρησιμοποιείται κατά την κλιμακτήριο περίοδο.

Πώς να φτιάξετε Μόνοι σας διάλυμα πρόπολης σε ικανοποιητική ποσότητα:
Ξεκινάμε με όσο το δυνατόν καλό καθάρισμα της μάζας της πρόπολης από τα διάφορα ξένα σώματα (ξύλα, πετρίτσες κλπ). Για την παρασκευή χρειάζεται υψηλής πυκνότητας άσπρο οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) 96%. Τα στάδια είναι τα ακόλουθα.
Χρειαζόμαστε μια φιάλη 4 λίτρων για μια ικανοποιητική ποσότητα και την γεμίζουμε μέχρι την μέση με κομμάτια πρόπολης.
Ρίχνουμε μέσα 2 λίτρα αλκοόλη και σφραγίζουμε την φιάλη καλά και ανακατεύουμε το περιεχόμενο δυνατά. Στην συνέχεια τοποθετούμε σε σκοτεινό μέρος. Για τις επόμενες 4 βδομάδες ανακατεύεται το περιεχόμενο καθημερινά τουλάχιστον για μια φορά (καλό είναι περισσότερο ανακάτεμα). Αφού περάσουν οι 4 βδομάδες το μεγαλύτερο μέρος της πρόπολης έχει πλέον διαλυθεί στην αλκοόλη και ότι έχει μείνει είναι κερί και διάφορα ξένα σώματα που δεν διαλύονται στην αλκοόλη. Για την απομάκρυνση αυτών πρέπει να περαστεί το διάλυμα από στυπόχαρτο ή φίλτρο καφέ (πρέπει το φίλτρο να το αλλάζουμε τακτικά γιατί φράζει γρήγορα με το κερί). Μετά την τοποθετούμε σε σκουρόχρωμα φιαλίδια για φύλαγμα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθώ  στις αλοιφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου