Σάββατο 24 Μαρτίου 2012


Πρόπολη

Η πρόπολη είναι προϊόν της κυψέλης. Έχει αρκετές εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν φαρμακευτικά σε αρκετές παθήσεις. Η πρόπολη είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το "Ανοσοποιητικό σύστημα κυψέλης". Οι μέλισσες την χρησιμοποιούν για στοκάρισμα της κυψέλης και για την κάλυψη κάθε απρόσκλητου επισκέπτη που διείσδυσε και εξουδετερώθηκε ώστε να μην επιμολυνθούν από τη σήψη του. Είναι ικανή να καταστρέφει βακτήρια που έγιναν ανθεκτικά σε μοντέρνα αντιβιοτικά όπως μας λέει το Εθνικό καρδιολογικό και πνευμονολογικό Ινστιτούτο του Λονδίνου. Ήδη αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην εναλλακτική ιατρική. Ήταν γνωστή στους αρχαίους Αιγύπτιους (Φαραώ: πρόπολη + βότανα) στους αρχαίους Έλληνες (Ιπποκράτης) και στους Ρωμαίους (Πλίνιος).

Σύνθεση:
1.     50-55%Ρητινώδεις ουσίες
2.    30-35%Κερί
3.    10%Αιθέρια έλαια
4.    5%γύρη

Περιέχει:
1.     Ενζυμα
2.    Οργανικά οξέα
3.    Πρωτεΐνες
4.    Αμινοξέα
5.    Βιταμίνες
6.    Μέταλλα
7.    βιοφλαβονοειδή (συνολικά πάνω από 30)
   
  Η χρήση της πρόπολης δεν παρουσιάζει παρενέργειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μη τοξικό διατροφικό πρόσθετο. Βοηθά στην προστασία κατά εσωτερικών και εξωτερικών παθήσεων.
 ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: Κρυολογήματα, βήχας, γρίπη, ιώσεις, άσθμα, βρογχίτιδες, άφτρες, στομαχικά, εντερικά, έλκη, γαστρίτιδες, κολπίτιδες, ουλίτιδες, πονόδοντοι, Υπέρταση, Αρτηριοσκλήρυνση, στεφανιαία, παραγωγή αντισωμάτων και ενδυνάμωση λεμφοκυττάρων.
 ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: έκζεμα, μυκητιάσεις, κρυοπαγήματα, καψίματα, έρπις, πληγές, έλκη, ρυτίδες, ρευματικοί πόνοι, πρησμένες φλέβες, αιμορροΐδες.
Επεξεργασία της πρόπολης: Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε χωρίς επεξεργασία όπως είναι σε μικρά κομμάτια μέχρι να νιώσουμε κάψιμο στο στόμα ή να διαλυθεί και στην συνέχεια την καταπίνουμε. Η ένωσή της με το σάλιο την κάνει ιδιαίτερα δραστική (ουλίτιδες πονόδοντοι)
Πρόπολη σε σκόνη: Μια εύκολη επεξεργασία της πρόπολης είναι το άλεσμα της σε ηλεκτρικό μίξερ (σαν και αυτό για άλεσμα του καφέ).
ΠΡΟΣΟΧΗ: για να αλεστεί σωστά πρέπει να την βάλουμε πρώτα στην κατάψυξη γιατί αλλιώς θα κολλήσει(το έχω δει το έργο).Σε θερμοκρασία δωματίου είναι μαλακή κάτι σαν σκληρή τσίχλα ενώ αν ψυχθεί γίνεται σαν τζάμι εύθραυστη.
Αφού αλεστεί περνιέται από κόσκινο (ψιλό) και φυλάγεται σε κλειστό βάζο σε δροσερό μέρος. Τρώγεται σκέτη (μια κουταλιά του γλυκούΧ3 φορές την ημέρα). Για να την φάμε ευκολότερα μπορούμε να την βάλουμε μαζί με μέλι(Κρυολογήματα).
ΔΙΑΛΥΜΑ :Πολύ χρήσιμο εσωτερικά και εξωτερικά είναι το διάλυμα πρόπολης σε αλκοόλη. Στην αλκοόλη διαλύεται τελείως ενώ το κερί και άλλες ουσίες σχεδόν καθόλου.

Η συνταγή είναι:
Σε ένα βάζο με 120 ml. αλκοόλης τοποθετούνται 100 γραμμάρια ακατέργαστης πρόπολης όσο το δυνατόν πιο λεπτή κομμένη (διαλύεται γρηγορότερα) και αφήνονται για 8 μέρες κουνώντας το βάζο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Το αφήνουμε το διάλυμα 2 βδομάδες περίπου για να καθιζήσουν τα αδιάλυτα μέρη στον πάτο του βάζου. Τέλος διηθούμε το διάλυμα με τη βοήθεια στυπόχαρτου (το φίλτρο του γαλλικού λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο). Αυτό το διάλυμα έχει 36% πρόπολη. Ένα ενήλικο άτομο μπορεί να πάρει 15-25 σταγόνες διαλύματος σκέτο ή με λίγη ζάχαρη. Το διάλυμα πρόπολης βοηθάει γρηγορότερα σε επερχόμενο κρύωμα αλλά και αλλού. Πρέπει να αναφέρω ότι αν λερωθεί κάτι (σκεύος, ρούχα, τραπέζι, πάτωμα) δεν βγαίνει με τίποτα και για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Συνεχίζουμε λοιπόν τις χρήσεις και την παρασκευής της πρόπολης. Με την παραπάνω διαδικασία παρασκευής διαλύματος πρόπολης διαλύεται μόνο ένα μέρος της καθαρής πρόπολης. Αξίζει να την διαλύσουμε δεύτερη και τρίτη φορά. Σίγουρα όταν την διαλύσουμε για δεύτερη και τρίτη φορά τα διαλύματα αυτά δεν είναι τόσο πλούσια όσο το πρώτο. Μπορούμε να τα συμπυκνώσουμε αφήνοντας το βάζο μερικές μέρες ώστε να εξατμισθεί η αλκοόλη ή για πιο γρήγορα θερμαίνουμε το διάλυμα όχι πάνω από 40 βαθμούς για να μην αλλοιωθεί. (ΠΡΟΣΟΧΗ είναι εύφλεκτο και θα πρέπει να μην υπάρχει φλόγα κοντά)
Πρόπολη αλοιφή-After shave-Λοσιόν.
Το αδιάλυτο υπόλοιπο που μένει μετά τις τελευταίες επαναλήψεις το δουλεύουμε όπως τις παλιές κηρήθρες δηλαδή το βάζουμε σε μια υφασμάτινη σακούλα (τουλουπάνι) τοποθετούμε ένα βάρος από πάνω και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε. Το κερί που μαζεύεται στην επιφάνεια του νερού δεν είναι πολύ αλλά είναι πολύτιμο γιατί περιέχει ακόμη πρόπολη και το χρησιμοποιούμε για την παρασκευή μιας αλοιφής με πρόπολη όπως παρακάτω. Ότι μείνει μέσα στην υφασμάτινη σακούλα το ρίχνουμε στον κήπο ,στις γλάστρες, στα παρτέρια κλπ για εμπλουτισμό του χώματος. Το νερό που βράσαμε το μείγμα περιέχει υδροδιαλυτά μέρη πρόπολης (έστω λίγα) κι έχει ως εκ τούτου αντισηπτικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις προσώπου, για μετά το ξύρισμα (After shave) με την προσθήκη αλκοόλης ως εξής:
Για πλύσεις προσώπου σε 22 ml του νερού αυτού προσθέτουμε 78 ml αλκοόλης. Γιa after shave σε 33 ml του νερού προσθέτουμε 67 ml αλκοόλη. Τέλος αν θέλουμε προσθέτουμε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντα, μέντα ή ότι μας αρέσει και έχουμε την πρόπολη - λοσιόν για περιποίηση του προσώπου.
Όταν την χρησιμοποιούμε στην αρχή λόγο της αλκοόλης θα νιώσουμε ένα κάψιμο που όμως γρήγορα θα εξατμιστεί η αλκοόλη μένει ένα φιλμ προστατευτικό πρόπολης που είναι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου.

(Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσω περισσότερα στοιχεία και συνταγές)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου