Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012


Πρόπολη

(Συνέχεια)
Στην προηγούμενη ανάρτηση είχα γράψει πώς κάνουμε την πρόπολη σκόνη. Με την σκόνη λοιπόν αυτή αν την περάσουμε από μια ψιλή σήτα (400/τετρ.εκατ) τότε έχουμε 2 μορφές σκόνης μια για πούδρα και μια για φάγωμα. Την πούδρα τώρα την ανακατεύουμε σε αναλογία 1:4 δηλαδή ένα μέρος πούδρας πρόπολης με 4 μέρη απλή βάση πούδρας έχουμε μια πούδρα για πληγές. Βάση πούδρας μπορούμε να βρούμε στα καταστήματα με καλλυντικά.

Πώς να φτιάξετε Βάμμα πρόπολης μόνοι σας (θερμή μέθοδος)
Τοποθετούμε σε νερό κομματάκια πρόπολης ανακατεύοντας για να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ξένες ύλες (ξυλαράκια, μικρά χαλικάκια, μέλισσες κλπ). Αν το κάνουμε 2-3 φορές αυτό έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Βάζουμε σε μπεν Μαρί την πρόπολη και συμπληρώνουμε νερό ώστε η στάθμη του να είναι 5 εκατ. πάνω από την πρόπολη. Θερμαίνουμε το περιεχόμενο ανακατεύοντας αργά στους 70 βαθμούς Κελσίου. Μετά από 2-3 λεπτά στην θερμοκρασία αυτή αφαιρούμε από την φωτιά το σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει. Το κερί που περιέχει η πρόπολη έχει τώρα σχηματίσει κρούστα στην επιφάνεια του νερού και το αφαιρούμε. Την διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές μέχρι να αφαιρεθεί όλο το κερί που περιέχει η πρόπολη. Όταν κρυώσει η πρόπολη και γίνει πηχτή σαν ζελέ χύνουμε το νερό. Θερμαίνουμε πάλι την πρόπολη μέχρι να σχηματισθεί ένα πηχτό σιρόπι. Προσθέτουμε στην συνέχεια αλκοόλη τόση όση και η πρόπολη ανακατεύοντας συγχρόνως αργά. Όταν το σύνολο ανακατευτεί καλά και γίνει ομοιόμορφο το φιλτράρουμε με ψιλή σήτα ή στυπόχαρτο ( μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φίλτρο γαλλικού καφέ).
Το βάμμα που φτιάξαμε το μοιράζουμε σε μικρότερες συσκευασίες ή και μικρά μπουκαλάκια και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.

Συνταγή "ψυχρού τρόπου" παρασκευής βάμμα πρόπολης.
20 γραμμάρια πρόπολης σε μικρά κομματάκια την βάζουμε σε 700ml βότκα και την αφήνουμε για 9 μέρες ενώ την ανακατεύουμε συχνά. Την 10η μέρα την φιλτράρουμε με φίλτρο του καφέ και είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί για εσωτερικές μολύνσεις.
Σε περίπτωση υπέρτασης παίρνουμε 30 σταγόνες κάθε μέρα πριν πάμε για ύπνο.
Για μολύνσεις του ήπατος και του νεφρού βοηθά ένα κουταλάκι του τσαγιού σε 100ml ζεστό νερό 2 φορές την ημέρα.
Ακόμη ο μεθυσμένος συνέρχεται αν πιεί 100ml κρύο νερό που μέσα έχουμε βάλει ένα κουταλάκι του τσαγιού διάλυμα.
Τέλος χρησιμοποιείται κατά την κλιμακτήριο περίοδο.

Πώς να φτιάξετε Μόνοι σας διάλυμα πρόπολης σε ικανοποιητική ποσότητα:
Ξεκινάμε με όσο το δυνατόν καλό καθάρισμα της μάζας της πρόπολης από τα διάφορα ξένα σώματα (ξύλα, πετρίτσες κλπ). Για την παρασκευή χρειάζεται υψηλής πυκνότητας άσπρο οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) 96%. Τα στάδια είναι τα ακόλουθα.
Χρειαζόμαστε μια φιάλη 4 λίτρων για μια ικανοποιητική ποσότητα και την γεμίζουμε μέχρι την μέση με κομμάτια πρόπολης.
Ρίχνουμε μέσα 2 λίτρα αλκοόλη και σφραγίζουμε την φιάλη καλά και ανακατεύουμε το περιεχόμενο δυνατά. Στην συνέχεια τοποθετούμε σε σκοτεινό μέρος. Για τις επόμενες 4 βδομάδες ανακατεύεται το περιεχόμενο καθημερινά τουλάχιστον για μια φορά (καλό είναι περισσότερο ανακάτεμα). Αφού περάσουν οι 4 βδομάδες το μεγαλύτερο μέρος της πρόπολης έχει πλέον διαλυθεί στην αλκοόλη και ότι έχει μείνει είναι κερί και διάφορα ξένα σώματα που δεν διαλύονται στην αλκοόλη. Για την απομάκρυνση αυτών πρέπει να περαστεί το διάλυμα από στυπόχαρτο ή φίλτρο καφέ (πρέπει το φίλτρο να το αλλάζουμε τακτικά γιατί φράζει γρήγορα με το κερί). Μετά την τοποθετούμε σε σκουρόχρωμα φιαλίδια για φύλαγμα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθώ  στις αλοιφές.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012


Πρόπολη

Η πρόπολη είναι προϊόν της κυψέλης. Έχει αρκετές εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν φαρμακευτικά σε αρκετές παθήσεις. Η πρόπολη είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το "Ανοσοποιητικό σύστημα κυψέλης". Οι μέλισσες την χρησιμοποιούν για στοκάρισμα της κυψέλης και για την κάλυψη κάθε απρόσκλητου επισκέπτη που διείσδυσε και εξουδετερώθηκε ώστε να μην επιμολυνθούν από τη σήψη του. Είναι ικανή να καταστρέφει βακτήρια που έγιναν ανθεκτικά σε μοντέρνα αντιβιοτικά όπως μας λέει το Εθνικό καρδιολογικό και πνευμονολογικό Ινστιτούτο του Λονδίνου. Ήδη αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην εναλλακτική ιατρική. Ήταν γνωστή στους αρχαίους Αιγύπτιους (Φαραώ: πρόπολη + βότανα) στους αρχαίους Έλληνες (Ιπποκράτης) και στους Ρωμαίους (Πλίνιος).

Σύνθεση:
1.     50-55%Ρητινώδεις ουσίες
2.    30-35%Κερί
3.    10%Αιθέρια έλαια
4.    5%γύρη

Περιέχει:
1.     Ενζυμα
2.    Οργανικά οξέα
3.    Πρωτεΐνες
4.    Αμινοξέα
5.    Βιταμίνες
6.    Μέταλλα
7.    βιοφλαβονοειδή (συνολικά πάνω από 30)
   
  Η χρήση της πρόπολης δεν παρουσιάζει παρενέργειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μη τοξικό διατροφικό πρόσθετο. Βοηθά στην προστασία κατά εσωτερικών και εξωτερικών παθήσεων.
 ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: Κρυολογήματα, βήχας, γρίπη, ιώσεις, άσθμα, βρογχίτιδες, άφτρες, στομαχικά, εντερικά, έλκη, γαστρίτιδες, κολπίτιδες, ουλίτιδες, πονόδοντοι, Υπέρταση, Αρτηριοσκλήρυνση, στεφανιαία, παραγωγή αντισωμάτων και ενδυνάμωση λεμφοκυττάρων.
 ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: έκζεμα, μυκητιάσεις, κρυοπαγήματα, καψίματα, έρπις, πληγές, έλκη, ρυτίδες, ρευματικοί πόνοι, πρησμένες φλέβες, αιμορροΐδες.
Επεξεργασία της πρόπολης: Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε χωρίς επεξεργασία όπως είναι σε μικρά κομμάτια μέχρι να νιώσουμε κάψιμο στο στόμα ή να διαλυθεί και στην συνέχεια την καταπίνουμε. Η ένωσή της με το σάλιο την κάνει ιδιαίτερα δραστική (ουλίτιδες πονόδοντοι)
Πρόπολη σε σκόνη: Μια εύκολη επεξεργασία της πρόπολης είναι το άλεσμα της σε ηλεκτρικό μίξερ (σαν και αυτό για άλεσμα του καφέ).
ΠΡΟΣΟΧΗ: για να αλεστεί σωστά πρέπει να την βάλουμε πρώτα στην κατάψυξη γιατί αλλιώς θα κολλήσει(το έχω δει το έργο).Σε θερμοκρασία δωματίου είναι μαλακή κάτι σαν σκληρή τσίχλα ενώ αν ψυχθεί γίνεται σαν τζάμι εύθραυστη.
Αφού αλεστεί περνιέται από κόσκινο (ψιλό) και φυλάγεται σε κλειστό βάζο σε δροσερό μέρος. Τρώγεται σκέτη (μια κουταλιά του γλυκούΧ3 φορές την ημέρα). Για να την φάμε ευκολότερα μπορούμε να την βάλουμε μαζί με μέλι(Κρυολογήματα).
ΔΙΑΛΥΜΑ :Πολύ χρήσιμο εσωτερικά και εξωτερικά είναι το διάλυμα πρόπολης σε αλκοόλη. Στην αλκοόλη διαλύεται τελείως ενώ το κερί και άλλες ουσίες σχεδόν καθόλου.

Η συνταγή είναι:
Σε ένα βάζο με 120 ml. αλκοόλης τοποθετούνται 100 γραμμάρια ακατέργαστης πρόπολης όσο το δυνατόν πιο λεπτή κομμένη (διαλύεται γρηγορότερα) και αφήνονται για 8 μέρες κουνώντας το βάζο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Το αφήνουμε το διάλυμα 2 βδομάδες περίπου για να καθιζήσουν τα αδιάλυτα μέρη στον πάτο του βάζου. Τέλος διηθούμε το διάλυμα με τη βοήθεια στυπόχαρτου (το φίλτρο του γαλλικού λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο). Αυτό το διάλυμα έχει 36% πρόπολη. Ένα ενήλικο άτομο μπορεί να πάρει 15-25 σταγόνες διαλύματος σκέτο ή με λίγη ζάχαρη. Το διάλυμα πρόπολης βοηθάει γρηγορότερα σε επερχόμενο κρύωμα αλλά και αλλού. Πρέπει να αναφέρω ότι αν λερωθεί κάτι (σκεύος, ρούχα, τραπέζι, πάτωμα) δεν βγαίνει με τίποτα και για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Συνεχίζουμε λοιπόν τις χρήσεις και την παρασκευής της πρόπολης. Με την παραπάνω διαδικασία παρασκευής διαλύματος πρόπολης διαλύεται μόνο ένα μέρος της καθαρής πρόπολης. Αξίζει να την διαλύσουμε δεύτερη και τρίτη φορά. Σίγουρα όταν την διαλύσουμε για δεύτερη και τρίτη φορά τα διαλύματα αυτά δεν είναι τόσο πλούσια όσο το πρώτο. Μπορούμε να τα συμπυκνώσουμε αφήνοντας το βάζο μερικές μέρες ώστε να εξατμισθεί η αλκοόλη ή για πιο γρήγορα θερμαίνουμε το διάλυμα όχι πάνω από 40 βαθμούς για να μην αλλοιωθεί. (ΠΡΟΣΟΧΗ είναι εύφλεκτο και θα πρέπει να μην υπάρχει φλόγα κοντά)
Πρόπολη αλοιφή-After shave-Λοσιόν.
Το αδιάλυτο υπόλοιπο που μένει μετά τις τελευταίες επαναλήψεις το δουλεύουμε όπως τις παλιές κηρήθρες δηλαδή το βάζουμε σε μια υφασμάτινη σακούλα (τουλουπάνι) τοποθετούμε ένα βάρος από πάνω και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε. Το κερί που μαζεύεται στην επιφάνεια του νερού δεν είναι πολύ αλλά είναι πολύτιμο γιατί περιέχει ακόμη πρόπολη και το χρησιμοποιούμε για την παρασκευή μιας αλοιφής με πρόπολη όπως παρακάτω. Ότι μείνει μέσα στην υφασμάτινη σακούλα το ρίχνουμε στον κήπο ,στις γλάστρες, στα παρτέρια κλπ για εμπλουτισμό του χώματος. Το νερό που βράσαμε το μείγμα περιέχει υδροδιαλυτά μέρη πρόπολης (έστω λίγα) κι έχει ως εκ τούτου αντισηπτικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις προσώπου, για μετά το ξύρισμα (After shave) με την προσθήκη αλκοόλης ως εξής:
Για πλύσεις προσώπου σε 22 ml του νερού αυτού προσθέτουμε 78 ml αλκοόλης. Γιa after shave σε 33 ml του νερού προσθέτουμε 67 ml αλκοόλη. Τέλος αν θέλουμε προσθέτουμε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντα, μέντα ή ότι μας αρέσει και έχουμε την πρόπολη - λοσιόν για περιποίηση του προσώπου.
Όταν την χρησιμοποιούμε στην αρχή λόγο της αλκοόλης θα νιώσουμε ένα κάψιμο που όμως γρήγορα θα εξατμιστεί η αλκοόλη μένει ένα φιλμ προστατευτικό πρόπολης που είναι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου.

(Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσω περισσότερα στοιχεία και συνταγές)

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012


Μέθοδος με δύο βασίλισσες

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, η φυσική ύπαρξη δύο παραγωγικών βασιλισσών σε μία κυψέλη είναι σπάνια. Μερικές φορές μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε μία εξασθενημένη, γερασμένη βασίλισσα και μία από τις νεαρές βασίλισσες κόρες της, αλλά και τότε αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για μεγάλο διάστημα. Η μέθοδος των δύο βασιλισσών σε μία κυψέλη εφαρμόζεται από τους μελισσοκόμους για να δυναμώσουν τα μελίσσια τους πριν από κάποια ανθοφορία, γιατί έτσι γεννούν δύο βασίλισσες στην κυψέλη, ώστε να υπάρχει διπλάσιος αριθμός εργατριών. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα έξοδα συντήρησης, χρειάζεται λιγότερος κόπος, λιγότερος εξοπλισμός, οι πιθανότητες σμηνουργίας λιγοστεύουν και συλλέγεται περισσότερη γύρη και μέλι. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δημιουργήσει κανείς κυψέλες με δύο βασίλισσες.

1ος τρόπος: Χωρίζουμε ένα δυνατό μελίσσι με διάφραγμα ανάμεσα στους ορόφους, εξασφαλίζοντας δεύτερη είσοδο στον πάνω όροφο. Μετά από τρεις μέρες ανοίγουμε την κυψέλη να βρούμε σε ποιόν όροφο είναι η βασίλισσα και σε ποιόν υπάρχουν βασιλικά κελιά. Καταστρέφουμε τα κελιά, παίρνουμε τον πολτό και σ' αυτόν τον όροφο βάζουμε μια νεαρή βασίλισσα γονιμοποιημένη, κλεισμένη μέσα σε κλουβάκι με ζαχαροζύμαρο στη μια πλευρά του. Η δεύτερη αυτή βασίλισσα σιγά-σιγά θα αποκτήσει την οσμή της κυψέλης και όταν φαγωθεί από τις εργάτριες το ζαχαροζύμαρο και ελευθερωθεί, θα έχει γίνει αποδεκτή από το μελίσσι, ιδίως αν έχει υψηλή γεννητική ικανότητα και σφρίγος.

2ος τρόπος: Χρησιμοποιούμε ένα διώροφο μελίσσι με νεαρό γόνο (λάβρες ως 3 ημερών) και στους δύο ορόφους. Βάζουμε χώρισμα μεταξύ των δύο ορόφων και εξασφαλίζουμε δεύτερη είσοδο στον επάνω όροφο. Σε τρείς μέρες κάνουμε επιθεώρηση για να βρούμε τη βασίλισσα. Διαπιστώνουμε σε ποιόν όροφο βρίσκονται κελιά ορφάνιας. Καταστρέφουμε τα μικρά, κακο-σχηματισμένα και αφήνουμε τα καλύτερα.
Αντικαθιστούμε το χώρισμα με βασιλικό διάφραγμα, ώστε να συνενωθούν οι πληθυσμοί των δύο ορόφων. Μια μέρα πριν εκκολαφθεί η δεύτερη βασίλισσα στον όροφο με τα βασιλικά κελιά, δηλαδή 7-8 ημέρες μετά την πρώτη επέμβαση, τοποθετούμε πάλι το χώρισμα στη θέση του διαφράγματος. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί η παρθένα βασίλισσα είναι μικρή και μπορεί να περάσει από το διάφραγμα και να θανατωθεί από την πρώτη βασίλισσα της κυψέλης.
Δέκα ημέρες μετά την πιθανή εκκόλαψη της δεύτερης βασίλισσας κάνουμε μια γρήγορη επιθεώρηση, για να διαπιστώσουμε αν γονιμοποιήθηκε. Αν ναι, θα αντικαταστήσουμε το χώρισμα με διπλό βασιλικό διάφραγμα. Μεταξύ των δύο διαφραγμάτων πρέπει να υπάρχει κενός χώρος ενός περίπου εκατοστού. Το μελίσσι θα παραμείνει με τις δύο βασίλισσες για να δυναμώσει. Αφαιρούμε την παλιά βασίλισσα τριάντα περίπου ημέρες πριν από την κύρια ανθοφορία.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ένα μελίσσι με δύο βασίλισσες, στην πλήρη ανθοφορία δε θα μαζεύει μέλι, αλλά θα εκτρέφει γόνο.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012


ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν αλλοιώνεται ποτέ δεν χάνει σε καμία περίπτωση τη χημική του σύσταση όσο χρόνος και να περάσει. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι η κρυστάλλωση που δεν είναι χημική μεταβολή. Το μέλι στη πραγματικότητα είναι πάντα μέλι. Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα γίνει στερεό. Ο χρόνος κρυστάλλωσης εξαρτάται από το είδος της ανθοφορίας που έχει συλλεχθεί.
Όταν συμβεί η κρυστάλλωση χαλαρώνουμε το καπάκι, ζεσταίνουμε νερό, σε θερμοκρασία 50-55ο βαθμών Κελσίου και καθίζουμε το δοχείο με το μέλι στο ζεστό νερό. Το αφήνετε μέχρι να ρευστοποιηθεί για χρονικό διάστημα 6-8 ωρών. Το μέλι αποκτά τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά που είχε αρχικά (γεύση, υφή, πυκνότητα, χρώμα, θρεπτική αξία).
Ποτέ δεν βράζουμε το μέλι. Ποτέ δεν ρευστοποιούμε το μέλι σε φούρνο μικροκυμάτων. Η εξήγηση είναι απλή, το προϊόν που θα πάρουμε θα είναι κάτι διαφορετικό από μέλι. Θα έχουμε διαλύσει όλες τις μακρομοριακές του ενώσεις. Δεν θα υπάρχουν ένζυμα δεν θα υπάρχουν βιταμίνες αμινοξέα κλπ.